Hívjon most: +36-76/481-614 | +36-70/397-03-02 | mistral@mistraltravel.hu

Aki kutyát tart, és felelős kutyatartóként viselkedik, annak az állat ellátása mellett, a napi rendszeres mozgásáról is gondoskodnia kell. Ha a kutya testmozgását összekapcsoljuk a sajátunkkal, akkor duplán jól járunk, és még időt is megtakaríthatunk, miközben fontos, minőségi időt tölthetünk együtt.

A kutyával történő edzés előnyei

A kutyával való együttmozgásnak számtalan előnye létezik, egyik a már említett időspórolás. Ennél azonban sokkal több pozitívumát is felsorolhatjuk az együtt töltött időnek és sportnak. A kutyával való sport során még a legmonotonabb sport sem tűnik unalmasnak, sőt remekül szórakozhatunk közben. Ha a kutya megszokta a rendszeres mozgást, akkor azt igényelni is fogja, így a saját lustaságunkat könnyebben legyőzhetjük, hiszen a „kutyánk kedvéért” mi is könnyebben indulunk el mozogni, így számunkra is rendszeressé tehető a testmozgás.

Ne higgyük, hogy a kutyával csak futni lehet: a sportoknak számtalan változatát kipróbálhatjuk a kutyánk részvételével: labdázhatunk egy nagyot, részt vehetünk ügyességi sportokban (például kipróbálhatjuk az agility-t, ahol akadálypályákon mozoghatunk együtt a kutyával). Remek kikapcsolódás és mozgásforma mindkét félnek az ún. flyball, mely egy igen régi kutyás sportág. A csapatot négy kutya alkotja, a labdaadogató gép elérését akadályok nehezítik, így kombinált sportnak számít. Mivel sokáig tart a helyes végrehajtás begyakorlása, ezért sok sportalkalomra ad lehetőséget a kutyának és a családtagoknak is. Ha csak a parkban tennénk egy nagy sétát, ne hagyjuk otthon a frizbit, mellyel a legtöbb kutya előszeretettel játszik. MA már kaphatók kifejezetten a kutyák részére kialakított frizbik, és még versenyeket is rendeznek ebben a sportágban, mellyel új távlat nyílhat előttünk és kutyánk előtt.

Ezekre figyeljünk!

A kutyával történő edzés során fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt, a kutya egészsége érdekében: nyáron csak a hűvösebb napszakban sportoljunk, és gondoskodjunk számára kellő folyadék-utánpótlásról. Mindig vegyük figyelembe a kutya adottságait: mennyire terhelhető (például a kölyök- és idős kutyák, vagy azok, amelyeknek van valamilyen betegsége, kevésbé), milyen idős, éppen milyen az egészségi állapota.

További előnyök

Egy nagyon fontos előnnyel még számolhatunk, ha rendszeresen sportolunk a kutyánkkal: a kutyának is, és nekünk is sokkal kevesebbszer lesz szükségünk orvosra, hiszen a sport hozzájárul egészségi állapotunk fenntartásához, erőnlétünk, fittségünk megőrzéséhez. A szabadban végzett sport segítségével javul immunrendszerünk teljesítőképessége, erősebbek, ellenállóbbak leszünk. Emellett a kutyával együtt töltött idő mindkettőnk lelki állapotára jó hatással van, boldogsághormonok szabadulnak fel általa, és egyre szorosabbá válik a kettőnk közötti kapcsolat.

*forrás: https://ebadta.hu/cikkek/tanacsok-kutyatartoknak/edzes-kutyaval-a-kutya-es-a-gazda-egeszsegeert-c-5-a-40