Hívjon most: +36-76/481-614 | +36-70/397-03-02 | mistral@mistraltravel.hu

A családi kutyatartás etikai kódexe

„A tudatos kutyatartót onnan lehet megismerni, hogy szereti a környezete”

A városi környezetben:

⇒ A kutya ürülékét minden esetben szedjük fel, és ne lépjünk az utcára, erre alkalmas felszerelés nélkül!
⇒ Pórázon közlekedésnél a kutya ne húzzon, hosszú pórázon se kerüljön ki a látóterünkből.
⇒ Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!
⇒ Kutyánkról a pórázt csak akkor vegyük le, ha az adott környezetben képesek vagyunk kontrollálni.
⇒ Semmilyen körülmények között nem veszélyeztethetjük mások testi épségét sem a kutya agressziójával, sem túlzott vehemens játékával vagy bármilyen más viselkedésével.
⇒ Tartsuk tiszteletben más emberek véleményét, kérését, félelmeit, akkor is, ha a mi kutyánk „nem bánt”!
⇒ Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön!
⇒ Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már a puszta megjelenését is fenyegetőnek érezhetik, mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is, ha a gyerek szeretné azt.
⇒ Soha ne engedjük kutyánkat játszótérre, virágágyásba.
⇒ Ne kényszerítsük a kutyánkat olyan szituációba, ami számára kellemetlen, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak.
⇒ Udvariasan utasítsuk el azokat a közeledéseket (idegen emberek, gyerekek részéről) amik kutyánknak nehezen elviselhetőek, vagy félelmetesek.
⇒ Kutyánk ugatása másokat zavarhat, legyünk tekintettel a környezetünkre.
⇒ Idegen kutya-gazda páros közeledtén hívjuk be a kutyánkat és csak a másik gazdával való egyeztetés után engedjük oda egymáshoz a két kutyát!
⇒ Babakocsival, biciklivel, görkorival és egyéb járművel közlekedő embereket a kutya ne ugassa, ne akarja kergetni, ne zavarja! Két kutya játékát a mi kutyánk ne zavarja meg, ha nem tud kulturáltan csatlakozni, akkor menjünk arrébb!
⇒ Hogyha a fentiek betartása ellenére kutyánk mégis valamilyen kárt okozott, ne vonjuk kétségbe saját felelősségünket, ne vitatkozzunk.